Brænderøg
AOB - Arbejdsgruppen til Oplysning om Brænderøgsforurening (tidligere LOB)
Header

Her vises nyheder frigivet indenfor det seneste år. Se alternativt alle nyheder (siden 2010) i kort oversigts-form.

Støt partierne bag forslaget om at forbyde brændeovne i områder med fjernvarme
26-07-2019

Her i agurketiden vakte det særlig opsigt, at en brændeovns-kritisk artikel i Kristeligt Dagblad fredag den 17. juli med lynets hast forplantede sig gennem medieverdenen - indtil aftenens sene TV-Avis. I 2018 havde samme blad bragt en etisk begrundet kritik, skrevet af klimaøkonom Kirsten Halsnæs.

Denne gang var det ordførere for den nye regerings støttepartier, der kom frem i lyset med buddet på en ny politisk retning.

"Røde partier vil forbyde brændeovne i huse med fjernvarme." Et varmt budskab, affyret af Kristeligt Dagblad, udbredt via Ritzau, viderebragt i denne rækkefølge (klokkeslæt):

  • fra 00.45 til 2.52: Bornholms Tidende, Berlingske, Folkebladet Lemvig/Skjern, DR (dr.dk)
  • fra 6.26 til 7.14: Børsen.dk, Facebook, DR-Nyheder, Politiken
  • fra 10.14 til 15.32: Fyens.dk, Energy Supply, Jyllandsposten, sn.dk, Energi Watch
  • TV-Avisen med interviews: DR1 kl.21.04 (kort-tids link til udsendelsen).

Find selv flere links via google (søgeord for eksempel: 'Partier forbud mod brændeovne').

Partierne Enhedslisten og SF går ind for forslaget og vil tage det med til finanslovs-forhandlingerne. Radikale finder forslaget værd at medtage i ”seriøse forhandlinger”.

Mon ikke støttepartierne for den socialdemokratiske regering fortjener tilkendegivelser af at vi støtter dette forslag? Det kan forstås som et første skridt til almen indskrænkning af brænderøg i dit eget nabolag.

Skriv gerne en støtteerklæring på de sociale medier eller henvend dig direkte til partiernes ordførere i Folketinget.

I medieomtalen nævnes et tidligere skøn fra miljøforskerne i DCE over 550 (for tidlige) døde p.g.a. brænderøg. I mellemtiden er det bekræftet, at der i 2017 ligesom i 2013 igen var over en halv million danskere, der – anonymt – tilkendegav at de i fyringssæsonen har følt sig generet af lugt fra brændeovne i deres boligmiljø (Institut for Folkesundhed ved SDU-København: Boligmiljø 2019). Se mere i linket nedenunder.

Dokument over undersøgelserne af røggener fra brændeovne (Solveig Dupont, juli 2019)